نان کامل

در ایران از دیرباز کشت گندم رواج داشته و نان تهیه شده از آرد گندم،قوت غالب ایرانیان را تشکیل می دهد. از این رو، سلامت و کیفیت آرد و نان مصرفی، عاملی مهم در تامین و ارتقاء سلامت ایرانیان و پیشگیری از بروز بسیاری از بیماری های متابولیک غیر واگیر به شمار می رود.نان مصرفی حدود % ٤٠-٥٠انرژی دریافتی و حدود %٤٥پروتئین روزانه را تامین می کند. هم چنین بیش از %٣٠کلسیم و فسفر روزانه که در افراد فقیر به %٤٥هم میرسد(بدلیل استفاده بیشتر از نان)از نان روزانه تامین میشود.مصرف نانی که با آرد سفید تهیه می شود خطر اضافه وزن و چاقی، بیماریهای غیر واگیردار بویژه دیابت، چربی خون بالا وبیماریهای قلبی عروقی و سرطان ها و هم چنین کمبود ریزمغذی ها را افزایش می دهد. نان سفید در مقایسه با نان کامل از نظر تغذیه ای ارزش کمتری دارد و نان هایی که به مقدار استاندارد و معینی سبوس دارند اگر چه رنگشان تیره تر است ولی ارزش غذایی بیشتری دارند. نان کامل از آردی تهیه می شود،که هر سه بخش دانه گندم یعنی سبوس، آندوسپرم و جوانه گندم در آن حفظ شده است..در پژوهشی که درژاپن صورت گرفت بعد از سه سال پیگیری مشاهده شد خطر ابتلا به پرفشاری خون در افرادی که غلات کامل بیشتری مصرف می کردند نسبت به سایر افراد ٦٤درصد کمتر می باشد.مطالعات نشان دادند مصرف ٣-٥واحد نان کامل از طریق کاهشLDL(کلسترول بد) ریسک ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی را ٢١درصد کاهش و مصرف ٣واحد غلات کامل ریسک ابتلا به دیابت نوع دو را ٣٢درصد کاهش میدهد .همچنین تحقیقات اخیر نشان می دهد که ریسک مرگ ناشی از سرطان در افرادی که غلات کامل بیشتری مصرف می کنند ١٧درصد کمتر از سایر افراد می باشد.

مریم دیلمی کارشناس بهبود تغذیه شبکه بهداشت و درمان پاسارگاد

کلمات کلیدی
{author_name}
تصویر نویسنده :